zondag 31 maart 2013

zaterdag 30 maart 2013

GEWELDADIG LOMMEL ?


Onderstaande berichtjes uit HBvL, hier zonder enige commentaar van mijn kant :


Moord op uitbaatster Lommelse nachtwinkel naar assisen

moord op uitbaatster lommelse nachtwinkel naar assisen De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft Mustafa D. (36) naar het hof van assisen in Tongeren verwezen voor de moord op zijn echtgenote Emine Y. (22). De man had haar twee jaar geleden doodgeschoten in Lommel.
Lees ook: 23-jarige uitbaatster nachtwinkel in Lommel neergekogeld (video)
Mustafa D. en Emine Y. waren in 2010 getrouwd, maar het ging volgens hem om een schijnhuwelijk. Haar entourage eiste steeds meer geld en dreigde ermee naar de politie te stappen als hij niet betaalde. Hij vreesde dat hij terug op het vliegtuig naar Turkije zou worden gezet.
In de nacht van 20 op 21 januari 2011 trok hij naar de nachtwinkel aan de Stationsstraat, waar zijn echtgenote werkte. Ze had net afgesloten, toen hij het vuur op haar opende. Emine Y. werd door negen kogels getroffen en overleed.
Mustafa D. was na de feiten vier maanden voortvluchtig, maar ging zich uiteindelijk toch aangeven bij de politie. Hij zit sindsdien in voorhechtenis en blijft dat ook in afwachting van zijn proces. Dat zou in het najaar van start kunnen gaan.
Belga
Archieffoto

man die brandbom naar tent met slapende kinderen gooit riskeert 14 maanden cel

Man riskeert 14 maanden cel voor gooien van brandbom naar tentje met slapende kinderen

Een 23-jarige man uit Lommel is donderdag voor de Hasseltse correctionele rechtbank verschenen, omdat hij in juli 2012 een brandbom zou hebben gegooid naar een tent met twee slapende kinderen. Volgens zijn raadsman wilde de man d...
4 lees meer

Half jaar cel voor Lommelaar die valse voorschriften maakt

De Hasseltse strafrechter heeft een 30-jarige Lommelaar bij verstek veroordeeld tot een celstraf van zes maanden en een geldboete van 550 euro voor het maken van valse medische voorschriften. Tussen december 2010 en augustus 2011 bood hij …
Advertentie
Pebble Media Logo
houdini van lommel komt ondanks 3 spectaculaire ontsnappingspogingen vervroegd vrij

'Lommelse Houdini' komt ondanks 3 spectaculaire ontsnappingen vrij (video)

Niek Bergmans, de inmiddels 38-jarige Lommelaar die in 2001 zijn vroegere kameraad Marc Lenaerts doodschoot, komt vrij. De 'Houdini van Lommel', zoals Bergmans genoemd werd na drie spectaculaire ontsnappingspogingen, werd in 20...
13 lees meer








          

maandag 25 maart 2013

TORFSKE TOCH ...


Ook met deze knaap heb ik vijf jaar lang de schoolbanken gedeeld, niet in Lommel maar aan de Leuvense universiteit.
Was toen al geen alledaagse en is dat manifest ook gebleven...

Enkele dagen geleden nam hij afscheid van de politiek. Heb weinigen daarover horen klagen, en al zeker niet binnen zijn eigen partij (CD&V), waar ze hem duidelijk liever kwijt dan rijk waren geworden.

Gaat Torfs niet van de klaver naar de hei? Hij wil nu rector worden van de KULeuven, maar onderschat overduidelijk de stem van de student. Studenten mogen namelijk ten belope van een bepaald quotum meestemmen voor rector. En precies omwille van die studenteninbreng viel Torfs in 2005 al eens buiten de prijzen.
Mijn pronostiek voor de komende rectorverkiezingen: hij valt weer....

Lees hieronder maar eens wat vandaag via Knack.be de wereld werd ingejaagd. Als "slimste mens" hoor je nochtans te weten dat je nooit het vel van de beer mag verkopen, vooraleer hij geschoten is....

Rik toch....

Leuvense studenten kritisch voor Torfs

maandag 25 maart 2013 om 15u09
Rik Torfs verliet de politiek omdat hij een ambt als rector van de KULeuven ambieert. De studenten van de universiteit zijn alvast niet gewonnen voor dat idee en wijzen op een geloofswaardigheidsprobleem.
© Belga
De Leuvense studentenvertegenwoordigers vinden dat de kandidatuur van Rik Torfs als rector van de KULeuven het debat tijdens de rectorverkiezingen ten goede zal komen, maar wijzen tevens op een geloofwaardigheidsprobleem. Dat blijkt uit een rondvraag van het studentenblad Veto. Deze week wordt het startschot gegeven van de rectorverkiezingen. De kandidaturen van de kandidaat-rectoren moeten uiterlijk 28 maart ingeleverd worden.

Frederik Deman van studentenvereniging Medica (studenten geneeskunde, red.) denkt dat Torfs heel wat stemmen zal krijgen van professoren die ontevreden zijn over de integratie van academische hogeschoolopleidingen in de universiteit, maar wijst tevens op een geloofwaardigheidsprobleem. "Ieder kent hem immers als jurylid in 'De slimste mens' of als CD&V-criticus die niet verlegen zit om een straffe uitspraak". Arne Roels van Politica, de vereniging van de studenten Sociale Wetenschappen, wijst op zijn imago als amokmaker. "Als rector moet je ook een universiteit kunnen verenigen in plaats van te verdelen".

Torfs legde eerder al de duimen
CD&V-senator Torfs maakte vorige week bekend uit de politiek te stappen en kandidaat-rector te zijn. De andere kandidaturen die circuleren zijn die van de vicerectoren Karen Maes, Tine Baelmans en Bart De Moor, alle drie ingenieurs. Roels is tevreden dat er met Torfs al minstens één kandidaat is die niet tot het establishment behoort én uit de humane wetenschappen komt.

Op 13 mei wordt een eerste stemronde gehouden. Indien nodig volgen op 17 en 23 mei nieuwe stemrondes tot er een kandidaat een absolute meerderheid van stemmen achter zich krijgt. Torfs was in 2005 ook kandidaat-rector en delfde toen zeer nipt het onderspit van Marc Vervenne. Het waren de van de studenten, die massaal voor Vervenne stemden, die toen de doorslag gaven. (Belga/EA) 


UITTREKSEL :  WHAT'S IN A NAME ?

Op 2 februari van dit jaar hebben we in deze blog een berichtje geplaatst onder de titel
"LOMMELS STADSBESTUUR VOOR ZOVEELSTE KEER IN BEKLAAGDENBANKJE VOOR DE RAAD VAN STATE..."


Bleek namelijk dat Stad Lommel zowel op het Wijerken als op Kattenbos op onteigeningsplannen broedt, en dat sommige sommige lijnen van die plannen dwars door huizen lopen, zonder dat de getroffenen daarvan op de hoogte zijn.

Hoe kan dat nu, zal U zich afvragen.

The place to be op het www lijkt in dit geval te zijn:
http://www.limburg.be/Limburg/ruimtelijkeordening/prup.html?FILEROOT=%5cPer%20gemeente%5c%5cLommel%5c%5cAfbakening%20van%20het%20kleinstedelijk%20gebied%20Lommel%5c

Je leest daar namelijk: 

Provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen

Een ruimtelijk uitvoeringsplan geeft "uitvoering" aan een ruimtelijk structuurplan. Hierbij veranderen percelen soms van bestemming. Een ruimtelijk uitvoeringsplan kan eigendomsbeperkingen inhouden met inbegrip van bouwverbod.

De provincie kan onder bepaalde voorwaarden een recht van voorkoop uitoefenen bij de verkoop van een onroerend goed dat gelegen is in een ruimtelijk uitvoeringsplan. De provincie kan onder bepaalde voorwaarden onroerende goederen verwerven door de onteigening voor algemeen nut, voor de verwezenlijking van de ruimtelijke uitvoeringsplannen.
Via onderstaande linken kun je de PRUP's per gemeente of per thema raadplegen.

Die laatstgenoemde "nota" blijkt een toch nogal uit de kluiten gewassen bundel van liefst 122 blz. te zijn (!)

Nu zou je toch wel denken dat de eigenaars van de betrokken percelen over deze hele toestand individueel of minstens via het Belgisch Staatsblad zouden hebben moeten kunnen vernemen waar het allemaal om gaat.

Nou moe, dat val lelijk tegen want de betrokkenen weten van toeten noch blazen en in het Belgisch Staatsblad van 11 aug. 2011 verscheen enkel en alleen onderstaand berichtje van hooguit 15 regels:

VLAAMSE OVERHEID

Provincie Limburg : PRUP "afbakening kleinstedelijk gebied Lommel"
Bij besluit van 12 juli 2011 van de Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport
- is goedgekeurd het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan "afbakening kleinstedelijk gebied Lommel" van de provincie Limburg, bestaande uit 8 deelplannen met bijbehorende stedenbouwkundige voorschriften en onteigeningsplannen in functie van deelplan 2 "Zuidelijke stedelijke pool stationsomgeving" en deelplan 3 "Woonreservegebied Weijerken";
- is verklaard dat het algemeen nut de onteigening vordert van de onroerende goederen aangegeven op het onteigeningsplan;
- is aan de provincie Limburg, de stad Lommel, AGB (autonoom gemeentebedrijf) en Limgrond.be machtiging tot onteigenen verleend.

      - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Van dergelijk berichtje wordt natuurlijk niemand wat wijzer, en de betrokken eigenaars kunnen er onmogelijk uit afleiden of ze nu wel of niet "de sigaar" zijn...   Er wordt daar niet eens vermeld of en waar de bewuste plannen ter inzage liggen...

Kan dat allemaal zomaar?
Art. 2.2.12 van het Decreet van de Ruimtelijke Ordening (VCRO) stipuleert inderdaad dat een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan "bij uittreksel" in het Staatsblad wordt gepubliceerd.

Maar 122 blz. tekst en 8 deelplannen "samenvatten" in 15 regeltjes tekst, zonder enige planologische weergave, lijkt toch wel erg kort door de bocht.

Wat wordt er overigens bedoeld met de term "uittreksel"? We gingen op zoek in de arresten van de Raad van State en lazen dat met zo'n uittreksel een samenvatting bedoeld wordt.

 In arrest nr. 192.638 van 23 april 2009 van die Raad leest men:

"Wanneer de Vlaamse Regering een besluit bekend maakt bij uittreksel of bij
gewone vermelding (art. 84 BWHI dd. 08 augustus 1980), dient die vermelding
minstens van die aard te zijn dat zij de adressant ervan klaarheid en zekerheid
verschaft..... 
Aldus is eveneens art. 84 BWHI en 37, § 1, derde lid, NB 21 oktober 1997



geschonden, is de verwerende partij onzorgvuldig te werk gegaan en is het
rechtszekerheidsbeginsel miskend".




En in het arrest nr. 160.775 van 29 juni 2006, had de advokaat van het Remo-stort als volgt geargumenteerd:
Terwijl, geen wet, decreet, besluit of verordening van algemeen, provinciaal
of gemeentelijk bestuur verbindend is dan na te zijn bekendgemaakt in de vorm
bij de wet bepaald (art. 190 Gecoördineerde Grondwet);
dat overeenkomstig artikel 36 § 5 van het Afvalstoffendecreet de sectorale
uitvoeringsplannen, zoals het Uitvoeringsplan Huishoudelijke Afvalstoffen
1997-2001, bij uittreksel dienen bekendgemaakt te worden in het Belgisch
Staatsblad;
dat in het Belgisch Staatsblad van 20 februari 1998 enkel vermeld werd dat
bij besluit van de Vlaamse regering van 1 juli 1997 en van 19 december 1997 het
Uitvoeringsplan Huishoudelijke Afvalstoffen 1997-2001 werd vastgesteld;
dat de niet-bekendmaking, in de vorm bij de wet bepaald, van het definitieve
Uitvoeringsplan meebrengt dat de rechtsregel niet verbindend is;
dat het rechtsstaatsbeginsel en het zorgvuldigheidsbeginsel het actieve bestuur
verbieden regels toe te passen die niet volgens de regels van het recht bekendgemaakt
zijn, en dat die regels dan ook niet verbindend zijn;
Zodat, de minister, door de bestreden beslissing te steunen op een voorwaarde
opgelegd in het Uitvoeringsplan Huishoudelijke Afvalstoffen 1997-2001, daar
waar dit Uitvoeringsplan volgens de in het middel aangehaalde beginselen niet
aan verzoekende partij kon worden tegengeworpen, de in het middel aangehaalde
beginselen schendt.
Toelichting
De 'vermelding' is de laagste vorm van bekendmaking.
De begrippen 'uittreksel' en 'vermelding' hebben geen specifieke
betekenis, zodat hun spraakgebruikelijke betekenis geldt.
Een 'uittreksel', is volgens van Daele, 'hetgeen uitgesproken is; een kort
begrip, excerpt; gedeeltelijk afschrift'.
Dat een uittreksel bestaat uit letterlijke delen van een akte, blijkt uit de
uitdrukking 'uittreksel uit' en niet 'van' (zie BUYSE, P. en PENNINCKX, W.,
Verzorgd taalgebruik, Heule, UGA, 1984, 199, nr. 471).
Vermelden is gewag maken van, berichten. De 'vermelding' is dan 'het
vermelden'.
Het onderscheid tussen deze vormen van bekendmaking is dat een
'uittreksel', excerpten, delen van het besluit bevat, terwijl een 'vermelding' enkel
gewag maakt van het juridisch feit dat er een besluit genomen is.
Indien het Uitvoeringsplan wel degelijk bij uittreksel zou bekendgemaakt
zijn, dan zouden minstens de bijzondere voorschriften van het plan daarin
moeten opgenomen zijn";...... "Het uitvoeringsplan is niet bij uittreksel maar bij wijze van vermelding bekendgemaakt. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


En als we nu terugkeren naar de publicatie m.b.t. Lommel in het Staatsblad (hierboven in vet gedrukt), is dat dan een publicatie van een uittreksel (met tekstdelen) of is het een gewone vermelding ?


Met alle respect voor de Vlaamse Regering, maar door het feit dat in het uittreksel niet eens een verwijzing is opgenomen naar de kadastrale identiteit van de getroffen percelen, niet eens bijzondere voorschriften van de plannen vermeld zijn, niet eens gesignaleerd wordt waar de plannen ter inzage liggen,  meen ik te mogen stellen dat de rechtszekerheid geschonden is en dat de bewuste publicatie overduidelijk een loutere "vermelding" is, geen "uittreksel".

Welke moedige eigenaar van Wijerken of Kattenbos trekt zijn stoute schoenen aan en stapt naar de Raad van State ?




zondag 24 maart 2013

LOMMEL ZENDT ZIJN ZONEN UIT (1)


Vanmorgen moest ik plots aan mijn voornaamgenoot en vroegere schoolmaatje denken: Bruno Jeurissen.

Zowel op de lagere school als op het college zaten we broederlijk langs mekaar. En op de lagere school kregen we in het 1°, 2° en 5° studiejaar les van zijn vader Leon. Van het college herinner ik me vooral een les turnen, waarbij de leraar ons het boksen aanleerde en het interessant vond om de twee Bruno's in het strijdperk tegen mekaar te laten treden. Ik was dan wel geen Hercules maar na enkele rake tikken begon mijn vriend te wankelen en keek ik de turnleraar vragend aan. Deze gebood "doordoen", maar schoot wel in paniek toen mijn onfortuinlijke sparringpartner ineenzakte...

Ik vraag me nog altijd af of de turnleraar sinds toen die bokshandschoenen niet definitief opgeborgen heeft...

En dan denk je na zoveel jaren ineens: maar waar is Bruno Jeurissen dan wel gebleven? Mr. Google vond 'm natuurlijk snel....

Anders werken door combinatie van BPM en DMS

door Bruno Jeurissen, afdelingshoofd bedrijfsinformatie Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW)
Innovatie in de administratie

foto Bruno JeurissenBruno Jeurissen (55) is afdelingshoofd bedrijfsinformatie bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW), een bedrijf met 1500 werknemers, waar hij sedert 1982 werkt. Als bioloog specialiseerde hij zich begin de jaren ‘80 in de milieusanering en was o.m. verantwoordelijk voor de kwaliteitszorg van het drinkwater en de zorg omtrent het milieu voor het gewonnen grond- en oppervlaktewater.
Later werd hij in de hoofddirectie coördinator milieuzorg voor het gehele bedrijf. In die periode werd belang gehecht aan het behalen van een ISO-certificaat voor milieuzorg. Later richtte (1999) het bedrijf zich meer en meer op integrale kwaliteitszorg. Als gevolg hiervan werd hij benoemd als coördinator integrale kwaliteitszorg. Ter ondersteuning van dit nieuwe vakgebied volgde hij een tweejarig postgraduaat Quality Master. Een volledig digitaal kwaliteitszorghandboek aangemaakt met Webiso was één van de resultaten van die opdracht.

Door een samenloop van omstandigheden werd de behoefte aangevoeld voor het opstarten van een documentenbeheerssysteem. Vanaf 2005 werd hiervoor OpenIMS aangekocht en geïmplementeerd. Door de recente verhuis van de centrale diensten naar een nieuw en kleiner kantoor kreeg het papierarm werken een nieuwe impuls en werd de digitale postkamer een feit. Via het veelvuldig aanbieden van opleidingen heeft hij als bezieler van beide hoger genoemde systemen de gedurende de laatste jaren getracht om anders werken van theorie naar de praktijk te brengen.
Op dit moment is hij o.m. verantwoordelijk voor intranet, kwaliteitszorg, bedrijfsprocesbeheer, archiefbeheer, papierarm werken en diverse rapporteringen. Momenteel werkt hij aan het project om bedrijfsprocesmanagement ingang te doen vinden en BPMN als een taal aan te leren om te leren samenwerken aan de hand van zelf in kaart gebracht bedrijfsprocessen met een eenvoudig en gratis programma (BizAgi) in combinatie met een documentenbeheersysteem (DMS).

zondag 17 maart 2013

GOOGLE STREET REVIEW EN RECHT OP PRIVACY

Wat doen op een koude zondagnamiddag ?

Dankzij Google Street Review binnengluren door het slaapkamervenster van VIL's natuurlijk!

Nooit van een VIL gehoord ? Very Important Loemeleirs of course....

Vandaag probeerde ik de twee Lommelse parlementsleden te "bezoeken".

Eerst door de Kerkstraat gefietst dus, maar door het spiegelend glas kon ik zelfs geen glimp ontwaren van jeweetwelwie.

Dan maar naar het Wijerken gekard, maar daar was het nog erger. De woning van deze parlementair lijkt gehuld in een soort mistige wolk. Totaal niks te zien dus !

Hoe heeft hij dat voor mekaar gekregen ?? Toch niks te verbergen ??



zondag 10 maart 2013

HOEVEEL WITTE KONIJNEN TOVERT DE N-VA NOG UIT HAAR HOED ?


De Belfius/ACW-affaire is nog maar pas in de schijnwerpers gebracht, of N-VA rakelt de HAZODI-toestanden met gewezen Lommels politiecommissaris Michel Beckers nog eens op.

Ik krijg het gevoel dat deze partij tot aan de verkiezingen van 2014 stelselmatig zal blijven uitpakken met een aantal minder frisse "dossiers"....

Uit HBvL.be:

N-VA wil nieuw onderzoek naar premies HAZODI bij ander parket

n va wil nieuw onderzoek naar premies hazodi bij ander parket
07/03    Hazodi Kamerlid Koenraad Degroote (N-VA) wil dat het onderzoek naar de onterecht toegekende premies bij de politiezone HAZODI opnieuw wordt geopend, maar wel bij een ander parket dan dat van Hasselt. Volgens hem heeft het Hasseltse parket helemaal niet onderzocht of sommige premies door "bedrog" werden toegekend. Hij zegde dat zopas in de Kamer.
Degroote vroeg daar aan minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) om de beslissing van de politieraad van Hazodi van gisteren te vernietigen. De politieraad besloot gisteren om de onterecht uitbetaalde premies o.a. aan korpschef Michel Beckers ten belope van 27.000 euro niet terug te vorderen, omdat die uitbetaling verjaard zou zijn. Volgens Degroote is van verjaring geen sprake omdat de vijfjarige verjaringstermijn maar start als men kennis heeft van de feiten, niet als de feiten gepleegd worden. "En die kennisname was in 2009. Die termijn loopt dus nog".
Degroote vond ook dat het Hasselts parket had moeten onderzoeken of er bedrog in het spel was toen de premies werden uitbetaald. Dat moet nu volgens Degroote onderzocht worden door een ander parket. Milquet zegde dat zij niet kan tussenkomen in de beslissingen van de politieraad van HAZODI

Oud-korpschef van HaZoDi moet niets terugbetalen

oud korpschef van hazodi moet niets terugbetalen
07/03   Hazodi De politieraad heeft gisteravond beslist dat de voormalige HaZoDi-korpschef Michel Beckers de vergoedingen die hij volgens het rapport van het onafhankelijk auditkantoor i-Force onterecht zou hebben gekregen, niet moet terugbetalen.
Het bedrag dat Beckers onterecht zou hebben gekregen, bedraagt om en bij de 27.000 euro. Volgens Patrick Hofströssler, de advocaat van HaZoDi, is de verjaringstermijn verstreken, de betwiste vergoedingen dateren van meer dan vijf jaar geleden.
De verjaringstermijn kan oplopen tot 10 jaar maar dan moest worden bewezen dat er bedrog in het spel was. HaZoDi moest daarvoor de nodige bewijzen voorleggen en zou daarvoor een beroep hebben kunnen doen op de onderzoeken van het parket van Hasselt en het arbeidsauditoraat. Beide instanties hebben hun onderzoeken echter geseponeerd en het niet nuttig gevonden om de betrokkenen met de resultaten van i-Force te confronteren.



Hazodi betaalt Beckers 10.000 euro

hazodi betaalt ex korpschef 10 000 euro
23/02   Hazodi De politiezone HaZoDi heeft zopas zo'n 10.000 euro netto overgemaakt aan Michel Beckers. De voormalige korpschef werd na het uitbreken van de affaire van de zogenaamde graaicultuur binnen de politiezone op 8 december 2011 geschorst. Op 5 januari van dit jaar werd zijn schorsing niet verlengd en ging hij terug aan de slag als verantwoordelijke van de wijkdienst.
Voor de 13 maanden schorsing leed Beckers 25 procent loonverlies, een schade die hij nu kreeg uitbetaald omdat de vier schorsingsbesluiten tegen hem zijn ingetrokken. Drie besluiten gingen over onterecht verkregen vergoedingen, één over zijn mogelijke betrokkenheid in een onderzoek naar valsheid in geschrifte. Met de intrekking van de schorsingsbesluiten vervallen ook alle procedures die Beckers bij de Raad van State heeft aangespannen. Opmerkelijk: in een auditoraatsonderzoek van de Raad van State staat te lezen dat de beslissing van HaZoDi om het onafhankelijk auditbureau i-Force aan te stellen naar mogelijke malversaties binnen de politiezone moet worden vernietigd. De beslissing had niet genomen mogen worden door het politiecollege.



Michel Beckers weer aan de slag als hoofd wijkagenten

korpschef michel beckers gaat terug aan de slag
07/01   Hazodi Vandaag is hoofdcommissaris Michel Beckers weer aan de slag gegaan bij het politiekorps van HAZODI. Eerder was al bekend dat zijn schorsing niet zou worden verlengd.
Beckers wordt verantwoordelijk voor de wijkwerking van de politiezone. Na een gesprek met korpschef Philip Pirard bleek Beckers constructief te willen meewerken.
Meer informatie wil het politiecollege voorlopig niet verstrekken, om de voormalige korpschef in alle sereniteit weer aan de slag te laten gaan.


LOMMELS RELIGIEUS ERFGOED

Het is te lang geleden dat we de Lommelse geschiedenis nog eens aan bod lieten komen.

Ik vond deze prachtige foto's van de dekenale kerk op internet.Ze zijn gemaakt door Tijl Vereenooghe

Sint-Pietersbandenkerk, Lommel
De toren van de Sint-Pietersbandenkerk in Lommel dateert uit het einde van de 15de eeuw. De laat-gotische kerktoren heeft vier geledingen, die naar boven toe versmallen. De tweede geleding is versierd met ijzerzandsteen, de derde en de vierde met witte steen. Bovenop de 40 meter hoge toren prijkt een spits van 17 meter. De oorspronkelijke spits werd in 1586 door een storm vernield en pas tien jaar later heropgebouwd. De huidige spits dateert van 1807. In 1900 werd tegen de oude toren een nieuwe, neogotische kerk aangebouwd. Het kerkgebouw heeft een sober interieur met fraaie glasramen van G. Ladon. Het orgel, afkomstig uit de oude kerk, werd in 1843-44 gebouwd in het atelier van Arnold Clerinx (Sint-Truiden). Het zou daarmee het oudste bewaarde orgel van deze orgelbouwer zijn. De kerktoren werd al in 1935 beschermd als monument. In 1996 werd de bescherming uitgebreid tot het volledige gebouw.

donderdag 7 maart 2013

VERBAZEND SNELLE EVOLUTIES IN DE BELFIUS-ACW-ZAAK

Totaal ongezien in de Belgische politieke geschiedenis ! Een goede twee weken geleden had niemand gehoord van deze problematiek en kijk op heel korte tijd:
- is er een ministerwissel doorgevoerd;
- hebben Belfius en ACW in gemeen overleg een einde gemaakt aan de deal waardoor ACW nog een "snoepje" van ongeveer een miljoen Euro bovenop kreeg.

Nooit eerder werd op zo'n drafje korte metten gemaakt met een minister en met een grote bankdeal.

De manier waarop de Financieel Economische Tijd de nieuwe minister Geens omschrijft "Een aimabele wolf in schaapsvacht" vind ik persoonlijk niet kunnen. Gun de man toch een kans en beoordeel erna maar niet ervoor....







En ook Knack.be heeft zo zijn twijfels onder de titel "Is Koen Geens een lang leven beschoren in de politiek?"
In het artikel wordt Prof. Geens vergeleken met Prof. R. Vandeputte, die omstreeks 1981 enkele maanden minister van Financiën was.
Knack vergeet het oude spreekwoord dat je best geen appelen met citroenen vergelijkt. Ik had van Prof. Vandeputte les in 1977 en toen al was de brave man (die geboren was in 1908...) een levend anachronisme die niet over geld sprak maar over "penningen" en die een auto nog een "automobiel" noemde. Geens is geliefd bij zijn studenten van de Leuvense rechtsfaculteit (o.m. door zijn droge humor). Vandeputte werd door zijn studenten echt niet op handen gedragen, ondermeer omwille van het feit dat als je als student je vinger opstak om een vraag te stellen, hij dit straal negeerde en maar doorratelde met zijn les.

 
Robert Vandeputte (1908-1997)

Misschien had hij toch wel één ding voor op Geens. Vandeputte was kort voor 1930 ook gepromoveerd tot
doctor in de politieke en sociale wetenschappen, en wel met  een proefschrift gewijd aan Het begrip van het politiek misdrijf in het Belgisch recht, dat in 1932 te Antwerpen gepubliceerd werd. De kerel wist dus waaraan zich te verwachten in de politiek....

dinsdag 5 maart 2013

WIKIPEDIA IS PIJLSNEL ! NIEUWE MINISTER GEENS


Na het nieuws over onze nieuwe minister van Financiën gehoord te hebben, wilde ik toch wel eens weten of hij jonger of ouder dan mijzelf is.
Dus effe naar Wikipedia gesurfd en potverdikke al moeten vaststellen dat het heden al geschiedenis was geworden, want zijn benoeming tot minister was reeds vermeld ! Zie hieronder.

Op de site van de Standaard lezen we alleszins al: Koen Geens: 'Ik ben een CD&V'er, geen ACW'er'

En nu wil U zeker ook nog weten of ie jonger is dan ik ? Twee jaar jonger, hoewel dat uit onderstaande foto niet zo dadelijk blijkt....

Geens en Beke op een persconferentie




Uit Wikipedia

Koenraad Frans Julia (Koen) Geens (Brasschaat, 22 januari 1958) is een Vlaams politicus, advocaat, gewoon hoogleraar Vennootschapsrecht en Financieel Recht aan de KU Leuven en medeoprichter van het advocatenkantoor Eubelius, het grootste advocatenkantoor van België. Hij was kabinetschef van Vlaams minister-president Kris Peeters tussen 2007 en 2009. In 2013 werd hij in de regering-Di Rupo minister van Financiën. Dat gebeurde nadat Steven Vanackere zijn ontslag indiende omdat een fel bekritiseerde deal over winstbewijzen tussen ACW en Belfius hem in een moeilijke situatie plaatste.[1]
Bij zijn aantreden als minister van Financiën kwam er al onmiddellijk kritiek op zijn vennootschap bij Eubelius, omdat dat kantoor het ACW had bijgestaan bij de winstbewijzen van Belfius, net de situatie waarvoor Steven Vanackere ontslag had genomen. Het kantoor was ook betrokken bij de vereffening van Arco, dat eveneens politieke spanningen opleverde. Na zijn aantreden gaf Geens te kennen dat Eubelius voortaan niet meer voor ACW en Arco zal optreden.
Hij werd door de overheid aangesteld als bestuurder bij de bank BNP Paribas Fortis, maar die functie is niet cumuleerbaar met het ministerschap. Ook is hij een van de belangrijke mensen achter Vlaanderen in Actie, het toekomstproject van de Vlaamse overheid.
Hij is lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België, Klasse Humane Wetenschappen alsook van de Academia Europaea. Hij is tevens voorzitter van de raad van bestuur van de Hogeschool Thomas More.


IS HIJ EEN "WOMANIZER" ?

Robert Boons is zonder meer nen toffe pee. Zie 'm hieronde eens zitten grijzen in de lens van een collega-fotograaf !

Uit Internetgazet Lommel:

35 sterke vrouwen in een tentoonstelling - Lommel
De echte Internationale Vrouwendag is pas later deze week, maar in CC De Adelberg beet Lommel vandaag de spits al af met een fototentoonstelling, waarin Robert Boons en Jill Moors (resp. eerste en tweede van links op de foto) 35 sterke Lommelse vrouwen portretteerden. (Foto Jacky Geboers)

Een tentoonstelling over vrouwen dus. Maar is Robert dan een "womanizer" ?

Nu zijn er over dat modewoord verschillende definities. Hieronder een definitie van die uitdrukking door iemand van het vrouwelijk geslacht. 
Enne Robert, wie het schoentje past, trekke het aan...

Een womanizer
Hij is vaak ook de meest romantische kerel ter wereld. Hij maakt je complimentjes, weet precies waar hij jou moet raken, geeft je het gevoel of jij de meest speciale persoon op deze hele aardkloot bent, trakteert je op een glaasje en praat je uiteindelijk met zijn zoetgevooisde woorden daar naar waar hij je hebben wil...... En jij trapt er in. Zijn zoete woorden zijn werkelijk zo goed gekozen dat zelfs de meest sterke vrouw gummibenen krijgt en voor de bijl gaat.
Bij een womanizer stel je je meestal een knappe, donkere man voor. Je weet wel, en beetje een Latino type, met ogen als donkere poelen die je verslinden als hij je aankijkt. Gekleed in trendy designerkleding, een donkere zonnebril en een ongeschoren kaaklijn. Maar niets is minder waar! De womanizer kan in vele typen mannen schuil gaan. Geloof me, ik heb er ervaring mee. Maar daar later meer over...
Tegenwoordig kan een womanizer ook een man zijn die zijn vrouwelijke kanten kent en daar handig gebruik van maakt. Hij kan z'n armen om je heen slaan en met je mee janken als je poes is overleden. Hij luistert zonder gemopper naar jouw verhalen over een uitzakkend lichaam of je gevoelens over het wel of niet krijgen van kinderen. Vaak komt hij ook zelf wel over de brug met emotionele verhalen waarbij zijn ogen wat waterig worden, en dan smelt jij. Dit is het type womanizer die je niet gelijk als zodanig herkent. Veel vrouwen gaan tegenwoordig plat voor tiepjes met teveel vrouwelijke hormonen. Het is net als het homovriendje waar je als vrouw alles mee kan bespreken...

LAATTIJDIGE INKEER HELPT MEESTAL NIET

Gisteren hebben we in onze mail de inkeer van Vanackere kort besproken.

Het heeft echter niet meer mogen baten, blijkens onderstaand bericht uit Knack.be

Sommigen vinden dat het de man siert, maar blijft een kapitein niet op het schip, zelfs als het water hem aan de lippen staat?

 Steven Vanackere stapt op als minister van Financiën: 'Ik wil dat dit stopt'
dinsdag 05 maart 2013 om 10u15
Steven Vanackere© Belga

Steven Vanackere neemt ontslag als vicepremier en minister van Financiën. De CD&V-er lag onder vuur na de heisa over de omstreden deal tussen ACW en Belfius over winstbewijzen. Hij ontkent elke fout, maar wil dat de verdachtmakingen stoppen.
Volg de liveblog:

11.10 uur Reactie Wouter Devriendt (Groen): 'Zware klap voor iemand die eigenlijk West-Vlaams gouverneur wilde zijn, maar terwille van zijn partij toch minister werd'

11.07 uur De letterlijke toespraak van Vanackere

Ik heb zonet gesproken met de Eerste Minister. Ik heb hem gezegd dat ik mijn partijvoorzitter heb gevraagd om een vervanger voor mij te zoeken in de federale regering, en die persoon zo snel mogelijk via de geijkte weg voor te laten stellen aan het Staatshoofd.

In de haast 7 jaar dat ik als minister mocht dienen, heb ik me totaal ingezet om mijn mandaat zorgvuldig en plichtsgetrouw te vervullen, met respect voor de regels die eigen zijn aan dit hoge ambt.

Ook in de afgelopen maanden ben ik in geen enkel opzicht van die koers afgeweken. Toch moest ik meer en meer ondervinden dat deze houding geen bescherming biedt voor onterechte insinuaties en verdachtmakingen. Door mijn politieke inspiratie, die geworteld is in de christendemocratie en in de christelijke arbeidersbeweging, kunnen sommigen zich blijkbaar niet indenken dat ik het ambt van minister van Financiën op onpartijdige manier zou waarnemen, ook al kan men deze verdenking op geen enkele manier hard maken.

Als het stof zal zijn gaan liggen, zal ook blijken dat mij niets kan verweten worden. Dat neemt niet weg dat ik vandaag een te groot deel van mijn energie moet aanwenden om te reageren op onterechte beschuldigingen.

Er is geen kunst aan om iemand ongeloofwaardig te maken. Om één voorbeeld te geven: het volstaat om iemand verkeerd te citeren, en dan zogenaamd vast te stellen dat hij daarna iets helemaal anders zegt. Wie schrijft dat ik op welk ogenblik ook zou ontkend hebben dat iemand 'medewerker' van de minister van Financiën is, zegt gewoon de waarheid niet. De door mij zeer gewaardeerde meneer Devriendt is geen kabinetslid van mij, dàt heb ik van in het begin gezegd en niets anders, en ik verwijs naar de opname van 'De Zevende Dag' als illustratie daarvan. Het is verdraaid moeilijk om 'elegant' te communiceren als men zijn woorden verdraait.

Ik wil dat dit stopt. Dit klimaat van wantrouwen hindert mij in mijn werk, hetgeen niet in het belang van het land is. Het is ook niet in het belang van mijn partij. En ik wil ook erkennen dat het persoonlijk mijn incasseringsvermogen te boven gaat. Twijfels over mijn deontologie, omwille van mijn politieke overtuigingen, ervaar ik als zeer onrechtvaardig. Dat verklaart waarom ik deze beslissing zelf heb genomen, en dit ondanks de aanmoediging en steun die ik in mijn eigen partij van de leiding, de collega’s en de militanten ben blijven krijgen.

Ik ben er zeker van dat CD&V snel zal zorgen voor een waardige vervanging, in een opdracht die van groot belang is voor al onze landgenoten. Mijn opvolger mag op mijn volle steun rekenen. Ikzelf zal me nu inzetten als volksvertegenwoordiger.

Ik heb hier verder niets aan toe te voegen, tenzij een uitdrukkelijk woord van intense dank aan al mijn medewerkers. Zij hebben vanuit het kabinet en de administraties het beste van zichzelf gegeven. Dat laat me toe als minister een bilan te tonen waarop ik altijd bijzonder fier zal zijn. Ik dank hen van ganser harte, en wens hen goede vaart.

maandag 4 maart 2013

ALS ER EEN PARLEMENTAIRE COMMISSIE KOMT OVER ACW/BELFIUS, DAN IS DE KANS GROOT DAT DE SP-A/ETHIAS/OPTIMA-AFFAIRE OOK KOMT BOVENDRIJVEN....


Ter memorie hieronder een artikel uit de STANDAARD van juni 2012. Ik heb mijn bedenkingen...
maar ga ze U (nog) niet verklappen.

Optimabank daagt BBIvoor de rechtbank

Bank vindt dat inspectie privacy schond

  • dinsdag 05 juni 2012, 03u00
  • Auteur:Mark Eeckhaut
Optima vindt dat de fiscus een ‘fishing expedition' deed. (foto: oprichter Jeroen Piqueur)
Optima vindt dat de fiscus een ‘fishing expedition' deed. (foto: oprichter Jeroen Piqueur)
DOSSIERS
GENT - De Gentse Optimabank ligt op ramkoers met de Bijzondere Belastinginspectie (BBI).
Optimabank, de grootste financiële planner van België en de overnemer van Ethias Bank, heeft de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) van Gent gedagvaard voor de rechtbank van eerste aanleg. De dagvaarding werd gisteren bij de BBI bezorgd. Dat vernam De Standaarduit goede bron.
Aanleiding voor de dagvaarding is de zogenaamde visitatie die de BBI op 30 januari deed in de kantoren van Optima in Gent. Een tiental BBI-speurders gingen toen een paar uur later buiten met een paar gigabytes aan computergegevens, waaronder de dossiers van duizenden Optimaklanten.
Optima wil die gegevens nu terugkrijgen met een procedure via de rechtbank. Volgens Optima is de fiscus bij die visitatie zwaar zijn boekje te buiten gegaan.
Zij vinden dat de fiscus een zogenaamde fishing expedition uitvoerde bij de bank, dit wil zeggen dat de speurders niet doelgericht op zoek gingen naar een inbreuk maar dat ze zomaar alles ineens meenamen om achteraf te zien of er iets verdacht mee aan de hand was.
Er was, aldus Optima, geen enkele klacht en de BBI had daarom ook niet de bevoegdheid om alle bankgegevens mee te nemen. Volgens Optima misbruikte de BBI op die manier haar macht.
Optima zegt dat het verplicht is te waken over de vraag tot vertrouwelijkheid van de klanten en eist dat daarom de BBI de inbeslaggenomen gegevens beschouwt als onbestaande en ze teruggeeft.
In februari stelde Optima de fiscus al officieel ‘in gebreke', wat erop neerkomt dat de bank aan de fiscus vroeg de documenten vrijwillig terug te geven. De BBI weigerde dat en daarom dagvaardt Optima de BBI van Gent nu. Het zal nu aan de rechtbank zijn om de knoop door te hakken.
Ethias Bank
Optima en haar oprichter Jeroen Piqueur zijn de laatste jaren als een komeet aan het firmament van de Belgische financiële wereld verschenen. Dat leidde tot heel wat tandengeknars bij de klassieke financiële instellingen. En tot heel wat vragen bij de BBI.
De laatste jaren heeft Optima een forse groei gekend. De ‘planners' van Optima zijn degolden boys van de financiële wereld. Toen Optima Ethias Bank overnam, werden in de bankwereld heel wat wenkbrauwen gefronst. Te meer omdat de toezichthouder CBFA vragen had gesteld over de geloofwaardigheid van Optima.
Onder meer om die twijfels de kop in te drukken trok Optima zelfs Luc Van den Bossche aan als voorzitter om die overname in goede banen te leiden. Ook Herman Verwilst, voormalig voorzitter van het directiecomité van Fortis Bank, zit in de raad van bestuur van Optima.
Jeroen Lissens, de woordvoerder van Optima, bevestigde gisteren de dagvaarding maar hij wilde voor het overige geen commentaar kwijt.