donderdag 29 november 2012

Stadsambtenaar ontslagen...


Alle heisa rond bouwvergunningen in onze vurige stede zouden ons bijna doen vergeten dat er zich een niet-alledaags feit afgespeeld heeft op het Stadhuis.

Een ambtenaar ontslagen...
Wat zou die wel op zijn kerfstok kunnen hebben om dit lot te verdienen?

Of wist hij misschien teveel ?



woensdag 28 november 2012

Socialistische burgemeesters en immobonzen

Raar maar waar, maar blijkbaar hebben die twee op het eerste gezicht totaal tegengestelde groepen toch nogal nauwe banden.

Als ik de Lommelse krantenberichten van de voorbije dagen (zowel ivm Doelenstraat/Ring als ivm Adelbergpark/Dorp) lees, dan begint het plots op de onmogelijkste plaatsen van mijn lichaam geweldig te jeuken...


Maar Lommel staat niet alleen, ook in Leuven is het van dadde:

Op 12 november 2012 werd aan het project 'de Balk van Beel' door de organisatie Breeam het keurmerk 'outstanding' toegekend . Daarmee is deze vastgoedontwikkeling van Ertzberg het eerste residentiële project op het Europese vasteland dat dit uitzonderlijk label toegekend krijgt. Breeam is wereldwijd nummer één in het meten en beoordelen van de duurzaamheid van gebouwen.

Het was een fiere Jo Vandenberg die het keurmerk in ontvangst nam en het in één beweging overdroeg aan burgemeester Tobback van Leuven als blijk van erkenning voor het vertrouwen van de stad in het gigantische stadsontwikkelingsproject 'Tweewaters' waar de Balk van Beel een eerste fase van is. Het plan is om op de voormalige productiesite van Stella Artois aan de Vaartkom – met de opvallende silotorens als blikvanger – een ultramoderne autovrije stadswijk te ontwikkelen met 1200 laag-energiewoningen en 70% open en publieke ruimte. 

Tof om te zien hoe grootkapitaal en de "partai van den arbaider" zo mooi hand in hand kunnen gaan. De reden van die goede verstandhouding ?? Breek-me-de-bek-niet-open...

Leuk ook om te zien hoe Louis Tobback precies op de dag dat het ACW-débacle ARCOPAR/DEXIA bekend geraakt, nota bene een "goedgemutste" Jean-Luc Dehaene uitnodigt om samen met hem zijn boek "De Wereld volgens Louis Tobback" voor te stellen...

Moet er nog zand zijn? 

maandag 26 november 2012

Een ezel stoot zich meestal geen twee keer aan dezelfde steen


Reeds in 2011 verwierp de Raad van State het ruimtelijk uitvoeringsplan Adelbergpark-Dorp. Het is voor mij dan ook moeilijk te bevatten dat Stad Lommel, blijkbaar zonder noemenswaardige wijzigingen, het opnieuw probeerde.
Resultaat: Raad van State schiet het hele verhaal opnieuw af (arrest van 25 oktober 2012).

In plaats van naar een constructieve oplossing te zoeken die alle betrokken partijen tevreden zou kunnen stellen, beslist Stad Lommel nu het nog maar eens, dus voor een derde keer, te wagen met hetzelfde plan.

Derde keer, goede keer? Ik zou het betwijfelen, want het wordt nu toch wel erg duidelijk dat Lommel niet op een "goed blad" staat bij de Raad van State.

Het lijkt wel een partijtje elleboogworstelen en ik vrees voor Stad Lommel dat ze zal blijven het onderspit delven.


Dat Stad Lommel overduidelijk op verzoek van een promotor blijft aandringen, zit de Raad van State blijkbaar hoog.


zaterdag 24 november 2012

Hoge bomen vangen veel wind...


Hieronder een artikel uit Knack.be, waarvan de inhoud voor zich spreekt.

Ex-minnares Steve Stevaert vrijuit in afpersingsdossier

zaterdag 24 november 2012 om 09u19
Er komt geen proces tegen de vrouw die Steve Stevaert zou hebben gechanteerd met een seksvideo. De raadkamer in Brussel heeft de 32-jarige Marokkaanse buiten vervolging gesteld.
Steve Stevaert© Belga

Steve Stevaert (58) diende in de zomer van vorig jaar een klacht in omdat hij zich een slachtoffer voelde. Een stiekeme relatie tussen hem en de veel jongere Marokkaanse was in zijn gezicht ontploft. Via twee kennissen was Stevaert op de hoogte gebracht dat er een sekstape van hem en de vrouw bestond. De video zou uitlekken als Stevaert niet met geld over de brug kwam. 666.000 euro moest Stevaert op tafel leggen om de video te doen verdwijnen.
De ex-s.pa-politicus verklaarde aan de politie dat hij die pikante video nooit zelf zag. Maar een van de twee kennissen - advocaat Stijn B. - zegt dat hij de beelden wel zag. De opname zou stiekem gemaakt zijn bij Houda E. thuis. De vrouw heeft altijd volgehouden dat ze van een sekstape niets weet. De speurders konden de video nooit vinden tijdens huiszoekingen.
Onder andere dat heeft er voor gezorgd dat er nooit iemand in verdenking werd gesteld. Nu is Houda E. ook buiten vervolging gesteld. Steve Stevaert heeft nu twee weken om beroep aan te tekenen tegen haar buitenvervolgingstelling. Intussen loopt er bij het parket van Brussel nog altijd een onderzoek tegen Stevaert. Want Houda E. diende op haar beurt een klacht in tegen de ex-gouverneur wegens doodsbedreigingen en het aanzetten tot ontucht. (Belga/RDM)

Een bijkomende cursus binnen de lerarenopleidingen....


Chel Driessen heeft het vandaag in Internetgazet over het straffe verhaal waarbij de Raad van State een schoolbestuur dwong om haar beslissing van "gebuisd" om te turnen in "geslaagd".

Hij vindt dat dit te ver gaat en hij heeft gelijk.

Maar de keiharde realiteit is er nu eenmaal, en schoolbesturen zullen zich moeten wapenen tegen slimme advokaten.



De franse karikaturist Honoré Daumier (1808-1879) had het duidelijk niet begrepen op rechters en advokaten...



En hoe kunnen ze dat dan doen ?  Heel simpel: binnen de lerarenopleiding een cursus inbouwen, gedoceerd door een advokaat of ander jurist waarin de nadruk gelegd wordt op "motivering van overheidsbeslissingen".

Die motiveringsplicht blijkt immers de achillespees te zijn, waarvan gewiekste advokaten maar al te graag gebruik maken.

De docent van die cursus zal zijn studiestof gemakkelijk terugvinden in de rechtspraak van de Raad van State (on line), en zal misschien model-tekstjes kunnen uitwerken die dan ingepast kunnen worden in de motivering van de beslissing om iemand een jaar te laten overdoen.











 


donderdag 22 november 2012

Gefeliciteerd Robert !

Je hebt van die mensen die onterecht teveel in de schaduw staan en daarenboven ondanks hun inspanningen en verdiensten soms politieke tegenwind moeten ervaren.

Robert Boons is zo iemand.



Gelukkig is er Internetgazet om ons daaraan te herinneren:

Donderdag 22 november 2012
Met een foto in het boek - LommelDe viering van het tienjarig bestaan van VLAMO krijgt veel aandacht in de media. Gisteravond werd, ook naar aanleiding van die viering, in de Gentse handelsbeurs het boek "En Avant Marche!" van Stephan Vanfleteren voorgesteld. Het geeft in honderden foto's een beeld van het Vlaamse fanfare- en harmonieleven in de twintigste eeuw. Naast een prachtige portrettenreeks van Stephan Vanfleteren zelf krijgt de lezer ook de winnende foto's te zien van de fotowedstrijd georganiseerd door het Centrum voor Beeldexpressie. Een van die winnende foto's werd gemaakt door onze Lommelse medewerker Robert Boons, hier op de foto (links) naast Stephan Vanfleteren.


Verduidelijking en verwondering: nog eens over de nieuwe schepenen

Gisteren of eergisteren hebben we bericht over de nieuwe schepenen van onze vurige stede, maar daarbij heb ik wel twee zaken over het hoofd gezien:

1/ Verduidelijking: mijn opmerking ivm het stilzwijgen over de uittredende schepenen was uiteraard niet bedoeld voor de persorganen (BvL en Internetgazet bedoeld), want zij waren uiteraard enkel de "boodschapper". Mijn opmerking was bedoeld tov degene die de pers uitgenodigd had voor het fotootje van het nieuwe CBS;

2/ Verwondering: ik vergat te vermelden dat de dame die toch op nr. 2 van de lijst van de Burgemeester opkwam (zie hieronder), buiten de prijzen gevallen is. Onvoldoende stemmen?





woensdag 21 november 2012

Nog eens over de problematische noord-zuidverbinding...


Het idee komt niet van mij, maar van Dewael en Stevaert, die jaren geleden in tandem het voorstel deden om in het centrum van Helchteren en Houthalen de baan naar Hasselt in tunnels onder te brengen.

Ik moest daaraan terugdenken toen ik vanmorgen in het Belangske las over een tunnel die men in Maastricht aan het aanleggen is, en waarover meer detail in volgende filmpjes:

http://www.youtube.com/watch?v=LWBmw3wcyJY

http://www.youtube.com/watch?v=CDESk15tHbc&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=dCMTv1_DmZU&feature=related

 


Waarom zou in België niet kunnen wat men een beetje verder, over de landsgrens, wél kan ?

Toegegeven: ik heb wel geen voorstel klaar voor de omleiding van het verkeer tijdens de werken....

dinsdag 20 november 2012

Nieuwe schepenen....


Vandaag lezen we via diverse Lommelse perskanalen (Het Belang van Lommel, Internetgazet enz.) over de nieuwe schepenen, die alvast bewijzen dat ze fotogeniek zijn.

Het leven van een politicus kan soms hard zijn, want er moeten niet overal lachende gezichten geweest zijn. Jan Swinnen is er niet meer bij, Jean Lavreysen evenmin. Eerstgenoemde duidelijk tegen zijn goesting; voor Jean Lavreysen lag het meer in de lijn. En wat te denken van Rina Ven; overklast door de apotheker van hetzelfde gehucht ?  Van Liesbet Vanwelsenaers was dan weer geweten dat ze niet stond te springen op een nieuwe termijn als schepen.


         

Maar het kan toch niet teveel gevraagd zijn om in aanwezigheid van de pers niet alleen de nieuwelingen de loftrompet toe te zwaaien, terwijl er blijkbaar niet eens een bedankje af kan voor degene die de voorbije pakweg 12 tot 18 jaar hun kas afgedraaid hebben.

Jean en Jan, op politiek vlak kon ik veel van jullie standpunten niet delen, maar dit belet niet dat ik los daarvan met jullie altijd goed over de baan heb gekund.

Rina en Liesbet ken ik dan weer onvoldoende, maar zij herinneren zich misschien nog de zedige handkus die ik hen ooit gaf op een nieuwjaarsreceptie van 't Stad.

Wat ik alleszins weet, is dat deze vier musketiers zich ingespannen hebben voor hun mandaat en dat een dankwoordje dus op zijn plaats was. En als anderen jullie die aandacht niet gunnen, dan zal ik het maar doen...

vrijdag 16 november 2012

Vlug, vlug ! geef me dat "kotszakske" eens door !


Op Trends.be las ik vanavond:

'Maurice Lippens schiet op iedereen'

Maurice Lippens© Belga

Maurice Lippens, de voormalige voorzitter van Fortis, schuift de schuld voor het Fortis-drama in de schoenen van voormalig topman Jean-Paul Votron, het management, de toezichthouder en de revisoren. Lippens was naar eigen zeggen 'nooit bankier' en heeft een 'relatief oppervlakkig begrip van die materies'.
Dat meldt De Tijd vrijdag op basis van verklaringen van Lippens tijdens verhoren door de federale gerechtelijke politie, die de Franstalige zusterkrant L'Echo kon inkijken. Lippens wou desgevraagd geen verdere commentaar geven.
Het is voor het eerst dat er iets naar buiten sijpelt over de inhoud van de verhoren die in een kader van het gerechtelijk onderzoek rond Fortis werden afgenomen. De betrokken verhoren hadden plaats in het kader van het strafonderzoek naar de val van Fortis onder leiding van de Brusselse onderzoeksrechter Jeroen Burm.
Lippens zou onder meer verklaard hebben dat 'in bepaalde gevallen CEO Jean-Paul Votron en financieel directeur Gilbert Mittler zakenbankiers bedreigd hebben'. "Ze zouden er geen beroep meer op doen indien ze me informeerden. Ik kan onder meer JP Morgan en UBS noemen," luidt het.
Votron was volgens Lippens een 'heel agressieve CEO die niet tolereerde dat men bij mij kwam klagen over eender wat'. De toenmalige toezichthouder CBFA heeft bovendien volgens Lippens 'indertijd haar rol niet gespeeld'. "Ik ben nooit bankier geweest en mijn begrip van die materies is relatief oppervlakkig," aldus de voormalige voorzitter van Fortis. (Belga/BO).


In een eerder blogbericht van vandaag had ik het er al over dat "bekwaamheid" op politiek vlak niet de minste rol speelt. Lippens schaamt zich niet om dat te bevestigen !

Intimi weten dat ikal enkele jaren mijn hart verloren heb aan Corsica. Daar zou iemand als Lippens al lang op het kerkhof liggen, tenminste als 'm die eer gegund werd.

Belgen en vooral vlamingen zijn naar mijn smaak veel te meegaand. Als ze hun laarzen aanhebben en je plast daarin met de vraag of het niet te warm is, zullen ze op verontschuldigende toon antwoorden dat dit nogal meevalt....

Wat doe ik nog in dit land !?

Van Provinciaal Gedeputeerde naar Provinciaal gedupeerde?


Ik onderbreek even de beloofde radiostilte omdat het - in mijn ogen - niet anders kan gezien de Lommels/Limburgse actualiteit.

Eerst even overschakelen naar Internetgazet :
Walter Cremers krijgt géén provinciaal mandaat - LommelGisterenavond werd er door het provinciale sp.a-bestuur beslist over de verdeling van de twee mandaten als provinciaal deputé. Er waren meerdere kandidaten: J.-P. Peuskens, Ludwig Vandenhove en Walter Cremers. Uiteindelijk viel deze laatste uit de boot. De bevoegdheden van de nieuwe gedeputeerden worden later met de verschillende partijen verder afgesproken. Een en ander betekent dat het plaatje voor Lommel nu eindelijk kan ingevuld worden; ten laatste aanstaande maandag wordt de bekendmaking verwacht van het nieuwe schepencollege voor onze stad.

dinsdag 13 november 2012


Subsidie voor Erfgoed Lommel

Enkele weken geleden schreef ik nog over de fameuze "ezelsstamp" die Museum Kempenland ooit kreeg, toen ze plotsklaps buitengewiekst werd uit hun locatie aan het Dorpsplein.

Wat we zojuist in Internetgazet lazen (zie hieronder), zalft die oude wonde enigszins.

Proficiaat Veerle en Ferdi, en dank aan Walter !

Hopelijk wegen die "voorwaarden" niet te zwaar....


Maandag 12 november 2012
De bestendige deputatie heeft voorwaardelijk de subsidie goedgekeurd voor een investeringsproject van de vzw Erfgoed Lommel voor de herinrichting van Museum De Kolonie, zo deelde gedeputeerde Walter Cremers mee. Als aan de voorwaarden wordt voldaan, ontvangt de vzw een subsidie van 70.000 euro. Die kadert in de "Impulssubsidiëring voor onderscheidende projecten die kaderen binnen het Limburgs streekgericht cultureel erfgoedbeleid – project/investeringssubsidie”.

Maar deze kan ik U toch niet onthouden...


In Nederland wedijveren een aantal politici in de categorie: "wie heeft de hoogste hoed...."

Even andere katten te geselen...


De voorbije weken heb ik de lezers bijna dagelijks een stukje geserveerd, maar de eerstvolgende dagen zal het op deze blog wat rustiger worden.

Ik heb immers even enkele andere katten te geselen....

Binnen een weekje of zo zal die "radiostilte" wel weer achter de rug zijn, en dan ben ik weer - zoals bij de scouts vroeger - steeds paraat !        


Voor jou ook goed Bart ?            

maandag 12 november 2012


DE "GESCHIEDENIS VAN LOMMEL" DOOR P.N. PANKEN (16 en slot)


XIV. HERVORMDE OF GEREFORMEERDE GEMEENTE


Nadat in 1648 de Katholieken van Lommel, evenals de andere parochiën der Meierij van 's Hertogenbosch hunne oude parochie hadden moeten verlaten, werd die ook door de weinige Protestanten ingenomen, welke hun door de Staten gezonden waren.

[nvdr: het aantal protestanten in Lommel zou zelden de 30 overschrijden; meer info hierover in het artikel dat J. Vanhees in 1995 liet opnemen in het door Museum Kempenland uitgegeven boek "Over Papen, Geuzen en Smousen"]

Tot 18[08] is ze [de kerk] voor de eeredienst der Gereformeerden gebezigd. Men weet altans niets van eene kerk of plaats hunner godsdienstuitoefening. Hoe klein hun getal leden echter ook steeds ware, hadden zij toch bestendig een predikant of dominee, zelfs somtijds een adjunct. Wat mij van de predikanten en andere bijzonderheden voorkwam volgt hier.

- 1688. Johannes QHUAST kwam als proponent. Hij stierf 24 Sept. 1711 te Beers, waar hij 4 jaren stond, dus van 1690 tot 1694.


- 1693. Jacobus PAGE Zijn naam wordt verschillend gespeld. Hij behoorde vermoedelijk tot eene uit Frankrijk overgekomen familie. Er woonde o.a. te Bergen op Zoom in de 17e eeuw eene familie Pagé. Genoemde predikant was mede bij zijne komst te Lommel proponent en is er 11 Nov. 1714 overleden. Hij was gehuwd met de weduwe van Paulus Voet in leven rector te Helmond (ontleend aan Boekzaal‑berichten en Nov. 1887, blz. 567).18 Dec. 1714 Ds. Van Gintel te Bergeik ten gevolge van het sterven van den predikant Pagé [te] Lommel een kind gedoopt van den vo[r]ster aldaar. Zie predikanten van Bergeik door J. Anspach, 1902, blz. 6. In dat werk blz. 16 is ook genoteerd dat Ds. Meinderink te Bergeik 11 juni 1815 te Bergeik een kind doopte dat te Lommel 3 mei geboren was.

- In de classis der herv. gemeenten van Peel‑ en Kempenland leest men aangaande Lommel, den 21 Januari 1738, Ds. ALTENA was tot nog toe buiten staat zijn dienst waar te nemen en het Classis verklaart de adjunctpredikantsplaats van Lommel vacant. In die van 25 Febr. 1738 beroepen uit een viertal Ds. J. Gerardus ROQUETTE en zijn dienst bevestigd door Ds. W. Pijpers; 26 Nov. 38, + 24 April 1743.

- Hermanus ALBERTS heeft zijn afscheid gepreekt 20 Oct.1737. In de Classis‑vergadering te Eindhoven 30 April 1738 klaagt Roquette over Dirk De Hart zijn schoolmr., nl. dat deze alles in het werk stelde om hem gehaat te maken en twist tusschen hem en dezelfde te stoken. 24 Juni 1739 klaagt Ds. Roquette in het Classis, dat na een geruimen tijd eenige van de gemeente in het gehoor van Gods woord zich geabsenteerd hebben, alsook dat een uit dezelfde een vuilaardiger brief aan hem heeft geschreven.


- 30 Sept. 1739 Ds. Roquette getuigt dat hij sinds den aanvang zijner bekering zijn werk heeft gemaakt om volgens ambt en plicht de zonden aan zijne gemeente bekend te maken in hope van verbetering, doch dat dit ene verkeerde uitwerking heeft gehad, inzonderheid bij den Heer Secretaris Van Velsen, door wie zulks tot eene oorzaak werd genomen om voortaan uit de kerk te blijven. Ook had hij den Heer [..onleesbaar..l uit de kerk gebannen door zijn straf prediken, hetgeen door meer anderen zou gevolgd worden als hij voortging.
Van Velsen, die ook op 't Classis was, bracht een attestatie ten laste van den predikant mee en betuigde dat hij niet eerder in de kerk zou komen dan voor hij predikant zich van de feiten met zijn meid gepleegd, zou gezuiverd hebben. Onder code was Ds. bereid alles voor laster te verklaren. Van Velsen verzocht twee onpartijdige gedeputeerde in Lommel met verzekering dat ze daar meer ten laste van Roquette zouden vinden. De Dep. van Kempenland benevens Ds. Neomagus worden naar Lommel in de vergad. van 30 Sept. afgezonden.

- 20 en 21 Jan. 1741 Verg. te Helmond gehouden. Is de zaak van Ds. Roquette en Van Velsen weer voorgebracht. De Afgevaardigden had men geen flinke bewijzen kunnen leveren van zijn gemeenschap met zijn dienstmaagd Margriet Francken. Wel hadden zij vernomen dat zijne meid in geen 1/2 jaar in de kerk was geweest en hij ze niet direct uit zijn huis had gezet. Roquette heeft in boven vernoemde vergadering in handen van den drost De Cossemasor en twee schepenen van Helmond onder eede zijne onschuld bevestigd en Roquette en Van Velsen hebben elkaar de hand van broederschap gereikt.

- In de Classisverg. te Helmond 19 Juni 1742 klaagt Ds. Pijpers Visitator voor Kempenland, dat te Lommel nog voortdurend continueerde het blootgaan der Roomschen met paternosters, dansen en spelen op den viool op den dag des Heeren en optrekken der gilden of broederschappen met Bourgogne kruisen in de vaandel op den zoogenaamden Sacramentsdag.

- 19 Juni 1743 Ds. COOKE beroepen.

- GROMMÉ predikt [te Lommel] afscheid 17 Juli 1774 en doet intrede te Schijndel 31 Juli.

 

[nvdr: opgelet de drie prenten op deze bladzijde zijn puur suggestief en louter bedoeld om aan te geven hoe de dominees gekleed gingen]



Het hervormd kerkelijk Register door de Predikanten van Lommel gehouden, bevat hunne namen en de jaren van hun predikambt en behoort tot het plaatselijk archief op het Raadhuis aldaar.

Peter Norbert PANKEN




En Chel, wat vond je nu van deze reeks van 16 afleveringen Panken ?   Oei, zo erg ?


Chel mag het zeggen