zaterdag 28 juli 2012

Wat heeft Lommel met Ulrich Nicolas Kümmer ?

Er ontgaat blijkbaar weinig aan het speurend oog van Internetgazet. In De Morgen van 24 juli verscheen namelijk een artikel over U.N. Kümmer, onder de titel "De ingenieur die niet kon rekenen", dat grotendeels geïnspireerd is op onze publicaties over betrokkene. Kümmer was ingenieur bij Bruggen & Wegen, en ontwierp o.a. het Maas-Scheldekanaal (1843-45) en de wateringen van Lommel-Kolonie (1849-50).

Geen nood voor wie het artikel gemist heeft want het verschijnt opnieuw in het eerstvolgende nummer van Te Lomelle op die Campine.



Création de prairies irrigables et établissement d'une colonie agricole dans la Campine: 

Rapport
Voorkant


Internetgazet van 24 juli:
1851 - 122 pagina's


Vandaag gelezen...

Dinsdag 24 juli 2012
"Ondanks zijn historische blunder krijgt Kümmer toch het eervolle afscheid dat hij verdiende. Hij raakt al snel in de vergetelheid en zo blijft zijn bijdrage tot de vaderlandse geschiedenis onderbelicht tot ze enkele jaren geleden door Bruno Indekeu uit Lommel weer onder de aandacht werd gebracht in twee artikels in Monumenten & Landschappen. Kümmer mag dan een mislukkeling lijken, de Kempen heeft eigenlijk al zijn troeven van vandaag - industrie langs de kanalen en voor het overige groen, groen en nog eens groen - te danken aan deze man. Alleen al daarom verdient hij meer eer dan hij tot nog toe kreeg."
(Karl Van den Broeck in "De Morgen" over Ulrich Kümmer, de ingenieur die verantwoordelijk was voor de uitbouw van het kanalensysteem in Lommel-Kolonie. Met "historische blunder" wordt verwezen naar het feit dat het plan mislukte omdat de kanalen te weinig water bevatten om ze te kunnen gebruiken voor de scheepvaart en voor de irrigatie van de vloeiweiden."
Het principe van de gelijkheid voor de openbare lasten...

Op de gemeenteraad van voorbije maand juni speelde Jan Bouly (CD&V) eens te meer voor klokkenluider:
Jan Bouly bracht de uitspraak van de rechtbank van Hasselt van maart ter sprake over de hoge boetes wegens laattijdig bouwen die door de stad Lommel worden opgelegd aan Lommelse gezinnen. De rechtbank herleidde de boete die aan één van de bouwers was opgelegd van 27.268 euro tot 3.000 euro. Bouly riep het stadsbestuur op om het vonnis te aanvaarden omdat het - aldus Bouly - duidelijk maakte dat het stadsbestuur in de fout was gegaan: het had de betrokkene niet verwittigd en het opeisen van een reuzenboete was, aldus de rechtbank, in strijd met de fundamentele opvattingen die behoren tot het wezen van de samenleving. Bouly wees er ook op dat de rechtbank duidelijk had gemaakt dat de betrokkene geen speculant was. De burgemeester antwoordde dat het stadsbestuur diegene die laattijdig bouwt nu wél tijdig verwittigt. Het stadsbestuur zou zich beraden over het vonnis en juridisch advies inwinnen.

Voor iets meer info moeten we naar Internetgazet van 17 juni:
Het stadsbestuur van Lommel mag van de rechtbank van Hasselt geen reuzenboetes eisenvan inwoners die te laat bouwen op een perceel van de stad. Dat blijkt uit een vonnis van 26 maart van de rechtbank van eerste aanleg, zo meldt de CD&V. Die fractie klaagde de reuzenboetes al in februari 2009 aan als onrechtvaardig en onwettig. 
Het stadsbestuur liet gezinnen, die te laat bouwden, jarenlang betijen om hen daarna zonder verwittiging en met terugwerkende kracht een boete op te leggen die per jaar oploopt met 10 % van de koopsom van het bouwperceel. Aankoopdossiers die 10 jaar en ouder waren, werden plots van onder het stof gehaald om, aldus de fractie, een financiële hold-up te plegen, bv. wanneer de betrokkene een bouwaanvraag deed.
Het stadsbestuur had echter geen oren naar het protest van CD&V en daagde diegenen die niet vrijwillig betaalden voor de rechtbank. Die wees nu de eis tot betaling van 27.268,29 euro (+ 1.500 euro intresten) tegen één van de kopers af. Zij vindt dat de stad de betrokkene had moeten verwittigen. De plicht tot ingebrekestelling staat immers in het contract en ook de algemene rechtsbeginselen verplichten het stadsbestuur daartoe. Anders oordelen betekent, aldus nog de rechtbank, dat het stadsbestuur er belang bij zou hebben haar inwoners laattijdig te verwittigen om zo de boete te doen oplopen. En dat is in strijd met de goede trouw, besluit de rechtbank. Vervolgens kent de rechtbank ‘naar billijkheid’ een beperkte schadevergoeding toe van 3.000 euro (i.p.v. 27.268,29 euro). Daarmee schaart de rechtbank zich eigenlijk achter het voorstel dat CD&V al in 2009 deed, nl. een correcte opvolging van de verkoopcontracten, met tijdige verwittiging, zodat de inwoners van Lommel weten dat zij kans lopen om beboet te worden. Op die manier wordt tijdig gebouwd en worden sociale drama’s vermeden. Het zou trouwens onaanvaardbaar zijn dat het stadsbestuur zichzelf beloont voor slechte opvolging van dossiers en zich aldus slapend verrijkt, zo stelt de CD&V-fractie.
De burgemeester had destijds ook gezegd dat de betrokkene zich zou hebben bezondigd aan speculatieve doorverkoop of verhuring. Maar de rechtbank veegde dit argument van tafel omdat de man in kwestie uiteindelijk wel degelijk bouwde.
De CD&V-fractie gaat de zaak aankaarten op de eerstvolgende gemeenteraad. CD&V wil dat het stadsbestuur het vonnis aanvaardt. De fractie vindt het ook niet meer dan billijk "dat diegenen die gezwicht zijn onder de druk van het stadsbestuur terugbetaling verkrijgen van onrechtmatig geïnde boetes."



















Niet geheel terzijde: in het verleden Niet bouwden drie Lommelse vennootschappen ook laattijdig op gronden aan het Adelbergpark die zij kochten van de stad. Het sp.a-stadsbestuur hielp de vennootschappen toen via kunstgrepen ontsnappen aan de geldboetes, waarop de gouverneur de tussenkomst van het stadsbestuur schorste en de rechtbank van Hasselt het stadsbestuur veroordeelde tot een schadevergoeding van 100.000 euro (vonnis van 6.10.1999) wegens onbehoorlijk bestuur. Van twee maten en twee gewichten gesproken, aldus CD&V.




CD&V bepleit dus dat degene die de boete wél (volledig) betaalden geld zouden terugkrijgen. Blijkens een bericht van deze week in het Belang van Limburg, heeft onze Keizer het daarop niet begrepen en houdt hij zijn duim naar beneden.
Daarmee schendt hij nochtans het algemeen rechtsbeginsel van de gelijkheid voor de openbare lasten, dat op 24 juni 2010 nochtans door ons opperste gerechtshof in herinnering was gebracht (zie hieronder). Het Hof van Cassatie zou zelfs grondwettelijke waarde aan het principe toegekend hebben.
Onze Keizer is nochtans jurist van vorming. Steekt hij liever zijn kop in het zand ??
Tja, struisvogelpolitiek is ook politiek....



Overheidsaansprakelijkheid voor rechtmatig handelen dat voor een beperkte groep particulieren abnormale nadelige gevolgen met zich meebrengt – een princiepsarrest en een algemeen rechtsbeginsel (arrest van het Hof van Cassatie van 24 juni 2010)
  
 
Als een burger door een rechtmatig overheidsoptreden schade lijdt, kan hij vergoeding bekomen
voor de lasten die groter zijn dan deze die een particulier in het gemeenschappelijk belang moet
dragen
, zelfs indien de wetgever ter zake geen vergoedingsplicht heeft voorzien. Dit volgt uit een
recent princiepsarrest van het Hof van Cassatie.
In het kader van een strafrechtelijk onderzoek vond een huiszoeking plaats in een gebouw, waarvan de eigendom toebehoorde aan een persoon die geen verdachte in het strafonderzoek was. Bij de huiszoeking werden tien voordeuren geforceerd, met schade aan de deuren, deurstijlen en het houtwerk tot gevolg. De huiszoeking gebeurde evenwel rechtmatig en er waren geen aanwijzingen dat ze met minder schadelijke gevolgen had kunnen gebeuren. Evenmin waren er alternatieven voor een even doelmatige uitvoering van de huiszoeking.
Ondanks het rechtmatig karakter van de huiszoeking kende de feitenrechter ten laste van de Belgische Staat schadevergoeding toe aan de eigenaar van het pand.
Naar luid van een cassatiearrest van 24 juni 2010 kan in dat geval schadevergoeding worden toegekend, ook al was er geen wettelijke of decretale grondslag voor enige schadevergoedingsplicht. De schadevergoedingsplicht kan immers op het algemeen rechtsbeginsel van de gelijkheid van de burgers voor de openbare lasten worden gegrond: “Krachtens het algemeen rechtsbeginsel van de gelijkheid van de burgers voor de openbare lasten, dat onder meer is neergelegd in artikel 16 van de Grondwet, kan de overheid niet zonder vergoeding lasten opleggen die groter zijn dan die welke een particulier in het gemeenschappelijk belang moet dragen. Gelet op het fundamentele karakter van het voormelde algemene rechtsbeginsel mag de rechter er bij stilzwijgen van de wetgever van uitgaan dat deze de toepassing van het rechtsbeginsel aan de beoordeling van de rechter heeft gelaten.”
Voor een omschrijving van de grenzen van dit algemeen rechtsbeginsel liet het Hof zich door de rechtspraak van de Nederlandse Hoge Raad inspireren: de lasten zijn groter dan deze die een particulier in het gemeenschappelijk belang moet dragen, indien het overheidshandelen aldus voor een beperkte groep van burgers of instellingen, abnormale nadelige gevolgen teweegbrengt.
Het Hof wijkt aldus af van zijn eerdere rechtspraak (arrest van 16 maart 1990) waarin het bestaan van een wettelijke of decretale basis voor een vergoedingsplicht voor rechtmatig handelen wel werd vereist.

Naast de voorheen reeds erkende toepassing bij burenhinder door openbare werken, kan het beginsel in talrijke andere gevallen van schade veroorzaakt door rechtmatig overheidsoptreden van belang zijn, zoals bijvoorbeeld bij schade veroorzaakt door:
− een rechtmatige verplichting tot opschorting of een rechtmatig verbod op uitoefening van een bepaalde bedrijfsactiviteit,
− een rechtmatige stedenbouwkundige maatregel,
− een rechtmatige aanhouding, of een rechtmatige strafrechtelijke inbeslagname (en daaropvolgende vernietiging) van goederen.
Voorts benadrukt het Hof van Cassatie het fundamentele karakter van het algemeen rechtsbeginsel.

Het Hof lijkt daarbij te aanvaarden dat het algemeen rechtsbeginsel, dat onder andere in artikel 16 van de Grondwet is vervat, een grondwettelijke waarde heeft.
Wat in het arrest niet aan bod komt, is de situatie waarbij een wettelijke of decretale bepaling niet strookt met het algemeen rechtsbeginsel. Indien de interpretatie van een wettekst ertoe zou leiden dat bepaalde personen in het algemeen belang lasten moeten dragen die groter zijn dan de lasten die een particulier in het algemeen belang zou moeten dragen, moet de rechter, aldus de advocaat-generaal, nagaan of de wet conform het algemeen rechtsbeginsel van de gelijkheid van de burgers voor de openbare lasten kan worden geïnterpreteerd. Indien een grondwetsconforme interpretatie niet mogelijk is, zal moeten worden nagegaan in welke mate de bepaling die afwijkt van het algemeen rechtsbeginsel, strijdig is met één van de bepalingen waaraan het Grondwettelijk Hof wetten of decreten kan toetsen (waaronder het gelijkheidsbeginsel).

Dank voor uw waandacht !

Deze blog is nog maar sinds begin juni op de www-golven aanwezig, maar werd toch reeds 1500 keer bezocht !
Als ik hetzelfde aantal stemmen op mijn naam zou krijgen bij de komende gemeenteverkiezingen, zou ik een nog gelukkiger man zijn. Dus denk even aan mij op 14 oktober in het donkere stemhokje...
Veel dank aan alle trouwe bezoekers van deze blog, en men zegge het voort: om de onpubliceerbare nieuwtjes  over onze goede stede te lezen, is er maar één adres: hier !



maandag 23 juli 2012

Openbaar nut of veiligheid ??

Voor de zoveelste keer was het Dorpsplein vandaag afgesloten voor verkeer, niet voor één of ander feest waarmee het stadsbestuur ons in de zomer overspoelt, en evenmin om een veiligheidsreden of omdat er gewerkt wordt aan de wegenis. Neen, gewoonweg omdat er moet gefilmd worden voor "Crème de la Crème" !



Het is m.i. overduidelijk dat dit juridisch gezien niet door de beugel kan. Een openbare weg moet bruikbaar zijn voor de goegemeente, en niet om de haverklap afgesloten voor een feuilleton, dat uiteindelijk uitsluitend door electorale redenen geschraagd wordt. Het is duidelijk dat onze Keizer met een dikke bol crème aan de kiezer de nodige "brood en spelen" probeert te bezorgen.
Niet iedereen is daarmee opgezet, en de horeca rondom dit plein allerminst !
Wie staat er "toevallig" links boven op bovenstaand prentje? En let wel: de Keizer staat "links" terwijl de C&DV opperseneschalk wederom puur "toevallig" extreem-rechts staat...
Een staaltje van bestudeerde foto-regie...

 Uit Internetgazet Lommel:

Dorp morgen verkeersvrij

Zondag 22 juli 2012
De lokale politie meldt dat de driehoek van het Dorp morgen van 10.30u tot 17.30u verkeersvrijzal zijn. Helaas wordt niet gemeld waarom dat gebeurt... UPDATE Het gaat om opnamen voor "Crème de la Crème", meldt de politie.

zondag 22 juli 2012

Royale inkomsten voor een Keizer

In zijn jonge jeugd maakte onze actuele Keizer samen met zijn papa deel uit van de Domino-werkgroep, die een aantal politici uit verschillende partijen verenigde rond één enkel doel: de functie van notaris afschaffen.
En wat hadden die stoute jongens (lees: notarissen) dan wel uitgespookt om zich die banbliksems op het hoofd te halen? Volgens de Domino-Werkgroep hadden ze van twee dingen teveel: macht en geld. Er moest dan ook met die privilegies zo snel mogelijk komaf gemaakt worden.





Nu was de naam van die werkgroep wel erg opvallend. Welke andere dominosteentjes (buiten het notariaat) wilde deze werkgroep nog doen vallen ??

Later zag de Belgische politiek wel in dat er aan de taak van notaris zoveel verantwoordelijkheid en know-how verbonden was, dat gemeenteambtenaren met de beste wil van de wereld onmogelijk die klus konden overnemen. De Domino-werkgroep stierf dan ook een stille dood.

Nu ben ikzelf bijna een kwarteeuw lang notaris geweest zodat ik over de inkomsten van dat beroep niets hoef te leren van onze Keizer. Laat me alvast maar stellen dat de gemiddelde notaris minder verdient dan onze Keizer. Overigens is dat misschien nog niet zo moeilijk te bewijzen want De Standaard (zie hieronder) heeft ons heel exact medegedeeld hoeveel de Keizer in 2009 verdiende, liefst meer dan 190.000 Eur !
En intussen is dat bedrag nog gegroeid, want onze Keizer werd onlangs voorzitter van Infrax-Limburg, hetgeen nog een bijkomende schnabbel zal meebrengen, waardoor de kaap van de 200.000 Eur per jaar gezwind overschreden wordt !

Misschien moet er een nieuwe Domino-werkgroep in het leven geroepen worden om de functie van Keizer af te schaffen?

Via de tam-tam vernemen we dat zijne eminentie moeilijk doet over een rekening van minder dan 100 Eur !? Begrijpe wie kan....


Hoeveel verdient Peter Vanvelthoven?

De Standaard brengt elk publiek mandaat van alle ministers, staatssecretarissen en parlementsleden die in Vlaanderen verkozen zijn in kaart. Daarmee willen we een duidelijk overzicht bieden van alle inkomsten die de mandatarissen krijgen uit publieke middelen, uw belastinggeld als het ware.
 Terug naar het overzicht »
MANDATEN

Kamerlid

  • Bruto per jaar79.511,99
  • Afdracht aan de partij-7.951,20
  • Onkosten22.263,36
  • Vakantie6.095,92
  • Eindejaar2.637,80
  • Totaal102.557,87
  • Aftrek pensioen6.758,52

Fractieleider

  • Bruto per jaar24.630,40
  • Onkosten14.778,24
  • Totaal39.408,64

Burgemeester Lommel

  • Bruto per jaar55.254,54
  • Afdracht aan de partij-5.525,40
  • Totaal49.729,14
Bruto inkomen per jaar (inclusief pensioen-bijdrage)191.695,65
EXTRA INFO
REACTIE
De fractieleider van de SP.A in de Kamer antwoordde nooit op onze mails.

maandag 16 juli 2012

Er roert etwat in de blauwe familie


Bij Open VLD was Véronique Caerts bij de vorige verkiezingen lijsttrekker. Dit keer wordt dat roer overgenomen door coming man Geert Jansen, lokaal eerder gekend als "dieje van den Bever". Een jonge politicus die stilaan leert om van zich af te bijten en die geweldig zijn best doet. Zo slaagde hij er enkele maanden geleden tot grote woede en ergernis van onze Keizer in om de beslissing tot sluiting van de Kerkstraat vanop het Kerkplein, om te buigen in een grotendeels openstellen ervan. En zo zijn er nog wel wat meer slimme ideetjes van hem vakkundig ingepikt door diezelfde Keizer, tot grote ergernis van de Geert!

Hopelijk speelt een mogelijke tweespalt binnen zijn eigen partij hem geen parten.

Intussen heeft hij zich alvast de "pose" van een volwaardig staatsman-strak-in-het-pak aangemeten...
En neen, op het onderste prentje is het noch zijn vrouw, noch zijn maitresse : )




Veni, vidi, vici...      Over het Bart-de-Wever-effect


Wij hebben in de Lommelse politiek twee Peters: Vanvelthoven en Luykx. En die hebben nogal wat dingen gemeen, zoals: politieke microbe en een burgemeester tussen de voorvaderen, maar vooral grenzeloze ambitie. En ten slotte: ze kunnen niet door dezelfde deur om de eenvoudige reden dat een mesthoop ook maar één haan verdraagt.

Zal Luykx bij de komende gemeenteverkiezingen kunnen surfen op de succesgolven van De Wever ? Slaagt hij erin om de "traditionele" partijen (SP-A, CD&V en VLD) de daver op het lijf te jagen en aan het einde van de rit luidkeels "veni, vidi, vici" te roepen?




    Believers, zoals ons aller Chel Driesen, zien Peter (Luykx voor alle duidelijkheid) de andere Peter al van zijn keizerstroon afstoten. Scepitici herinneren eraan dat er nog een groot verschil is tussen nationale en gemeentelijke verkiezingen. Maar één ding is alleszins duidelijk: over heel het land buigt zich de lange (en intussen slanke) schaduw van den Bart. Sommigen prijzen 'm tot in den hemel, terwijl anderen hem verguizen. Wait and see....



zondag 15 juli 2012

En wat is deze knaap van plan ? Wel groen, maar toch niet meer achter zijn oren ?

Politiek Lommel is er enkele dagen geleden toch wat van geschrokken. Een opstart van GROEN met niemand minder dan onzen toktoor (op het prentje in een geanimeerd debat op de gemeenteraad?).




Het is vooralsnog koffiedik kijken wat en hoe de Lommelse groenen gaan aanrichten met de komende gemeenteverkiezingen.
Een samengaan tussen SP-A en Groen, zoals op provinciaal niveau het geval is, zou me wel ten zeerste verwonderen.
Allee, zeg nou zelf....


Karel is dan ook veel ouder dan ikzelf, enfin toch een paar maanden...





» Karel Wieërs duwt Lommelse N-VA-lijst

De 56-jarige advocaat Karel Wieërs duwt de N-VA-lijst in Lommel. Karel is al enkele jaren een gedreven lid van onze afdeling. Met zijn juridische achtergrond, doorzettingsvermogen en honger naar dossiers is hij de geknipte lijstduwer om de Lommels N-VA vooruit te stuwen.

Karel zijn roots liggen in Bilzen, maar hij woont al meer dan 20 jaar in Lommel. Hij kent Lommel via het verenigingsleven. Zo was hij meer dan een kwarteeuw bestuurslid van fanfare De Heidegalm Kerkhoven, smeerde hij 20 jaar lang de stembanden als Trudozanger en stond hij aan de wieg van de Dorpsraad Kerkhoven en Cultureel Centrum De Adelberg. Ten tijde van Lommel 1000 was hij penningmeester. Vandaag maakt hij nog deel uit van de ouderraad van WICO Lommel. Zijn vrije tijd verspreidt hij over activiteiten met zoon Michiel (17) en dochter Catherine (18) en zijn twee passies : literatuur en geschiedenis.
Als advocaat wil Karel zich voor de N-VA verdiepen in de vele juridische dossiers waarin Lommel betrokken is. Verder gaat zijn aandacht uit naar het seniorenbeleid, veiligheid en mobiliteit.
Chel Driesen monddood ?

Nog iemand die zich met hart en ziel als NV-A-strijder profileert, is ons aller Chel Driesen. Hieronder een prentje vanuit zijn "tweede hoofdkwartier", te weten café De Kroon alias bij Julia van Betten.
Ik las zijn zaterdagcolumns in het Belang van Lommel graag. Helaas legt hij er daar het bijltje bij neer. Censuur of zelfcensuur ?



Fotogeniek ?

Groot nieuws: advokaat Karel Wieers komt bij NV-A op voor de gemeenteverkiezingen, en dan nog wel als lijstduwer.
In Lommels Contact zagen we dan ook zijn portret verschijnen. Karel, spijtig da'kt moe zeggen, maar 't is een triestig portret. Het is toch niet op die manier dat je alle vrouwelijke vrijgezellen geboren in 1956 of later gaat verleiden! Allee, ik zal U eens een voorbeeldje geven hoe het nu wel moet.

Kijk hieronder toch eens naar deze prachtige jongen; toch niet moeilijk...



Nooit zomaar klakkeloos geloven....vooral niet i.v.m. keizerlijke financiën !

Ik ben opgegroeid met de boodschap "steeds kritisch" te zijn & blijven.

Zo heb ik bijvoorbeeld nooit geloofd in de triomfantelijke jaarlijkse berichtgeving rond de keizerlijke begroting & financiën. Steevast wordt daarbij beweerd dat Lommel financieel kerngezond is, en bij de beste leerlingen van de klas hoort...

Maar wat bleek deze week in de pers? Welnu, dat deze keizerlijke stede bij de 12 eerste van de 44 Limburgse gemeenten hoort, met de hoogste schuldengraad per inwoner! Bijna 1600 Eur per kop, daar waar het in bvb. Neerpelt meer dan 1000 Eur per kop minder is....

Het is dus met de keizerlijke financiën net zoals met die ene dame: schoen van ver, maar verre van schoen...

En de moraal van het verhaal blijft: "laat je niks wijsmaken"..





Bree gemeente met grootste schuld per inwoner

Foto TVG
Nogmaals over de gemeenteverkiezingen van 2006


Eerst een persbericht daterend van voor de verkiezingen; de rest dateert van na de verkiezingen...
Nieuwsgierig als ik ben, zou ik natuurlijk graag wat meer willen te weten komen over wat er ons op vlak van coalities te wachten staat bij de gemeenteverkiezingen van dit jaar. De geruchtenstroom over een coalitie tussen SP.A en (nochtans erfvijand) CD&V zwelt almaar meer aan, maar wat is er van waar? Weet iemand van jullie misschien meer?

Minstens twee van de huidige SP.A-schepenen zaten in hun jeugd in het katholieke kamp: de ene in de jeugdbeweging (scouts), de ander als "baas van de misdienaars". Hebben zij misschien een aantal bruggen gelegd ?


Wie neemt de sjerp in Lommel over?   (door Jessy Ghiorsi in De Standaard van 10 juni 2006)

Een spannende politieke strijd lijkt voor de natuurstad Lommel niet weggelegd. De christendemocraten en de socialisten zijn de enige die het politieke spel nog meespelen. De gemeenteraadsverkiezingen van 2000 spraken boekdoelen. Lommel kiest alweer voor rood en dus ook voor burgemeester Louis Vanvelthoven. Maar kiest burgemeester Vanvelthoven bij een eventuele overwinning van SP.A dit jaar opnieuw voor Lommel?
In de wandelgangen wordt gefluisterd dat Louis Vanvelthoven zijn sjerp bij een overwinning overdraagt naar zijn zoon Peter Vanvelthoven. Deze laatste is tevens Minister van Werk, maar tegelijkertijd Minister en burgemeester zijn, kan niet. Dus zal Peter Vanvelthoven zich waarschijnlijk laten vervangen door een schepen die dienstdoend burgemeester zal zijn. Zeker van een overwinning is de socialistische partij niet, maar wel bijna zeker en wie moet er dan het roer overnemen? De groene stad heeft in de geschiedenis al drie keer opnieuw voor SP.A gekozen. Door de jaren heen werd de kloof met de rivaliserende partij CD&V steeds groter. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen van 2000 behaalde de SP.A maar liefst 47,8 % van de stemmen, wat resulteerde in zeventien zetels. Voor het eerst beslissen de socialisten om niet in coalitie te gaan, maar de stad alleen te besturen. Toch is het ooit anders geweest, een heuse strijd heeft zich in het verleden afgespeeld om Lommel te kunnen besturen.
In 1976 behaalde de CD&V de meerderheid van de stemmen met veertien zetels. Zes jaar later maakt de SP.A zich op om de meerderheid van de CD&V te breken. Een breed opgezette campagne moet de inwoners van Lommel overtuigen om ‘rood’ te kiezen bij de verkiezingen van 1982. De socialistische partij haalde 37,6 % van de stemmen. Dit was net niet genoeg om CD&V de loef af te steken. De christendemocraten halen 38 % van de stemmen en net 1 zetel meer dan SP.A.
Zes jaar later draaien de kansen helemaal om in het voordeel van de socialisten. De rode partij houdt een opmerkelijke campagne door middel van tekeningen en teksten tegen de gevels van huizen te schilderen. De inwoners van Lommel waren over de streep getrokken want, voor het eerst haalde de SP.A meer zetels dan de CD&V. Louis Vanvelthoven werd naar voren geschoven als burgemeester. De christendemocraten verliezen meer dan vier procent tegenover de vorige verkiezingen. Vanaf toen is de CD&V nooit meer een echte speler in het spel geworden . In 1994 behaalde de SP.A de absolute meerderheid, maar besliste toch om in coalitie te gaan met de liberale partij VLD. In 2000 werd een droom werkelijkheid wanneer de socialistische partij 47,8 % van de stemmen haalde en besliste om de stad alleen te besturen zonder coalitie. De CD&V strandde op de tweede plaats met 25,2 % van de stemmen.
De SP.A is door de jaren heen telkens blijven stijgen, terwijl de CD&V bleef dalen. In 2000 duikt ook voor het eerst de extreemrechtse partij Vlaams Blok op. Ze halen meteen één zetel binnen. Of de opmars van de extreemrechtse partij ook in Lommel te voelen zal zijn, zullen we op 8 oktober weten.


Geen 'grote coalitie' in Lommel (Belang vLimburg, 10 oktober 2006)

10/10/'06 In Lommel vormt de sp.a van Peter Vanvelthoven samen een coalitie met de VLD. Vanvelthoven had graag een 'grote coalitie' gevormd, maar dat is niet mogelijk. De grote coalitie lukt niet omdat Vanvelthoven onvoldoende schepenambten kan uitdelen. Sp.a en VLD hebben samen 18 op 31 zetels. De liberalen hebben drie verkozenen en mogen twee schepenen leveren.  Peter Vanvelthoven volgt zijn vader Louis op als burgemeester van Lommel. De sp.a moest er wel twee zetels en een absolute meerderheid inleveren. Vanvelthoven ging daarop op zoek naar een partner.  "De sp.a heeft elke democratische fractie uitgenodigd om zitting te nemen in het College en elk van hen ook een concreet voorstel tot grote coalitievorming - met meer dan twee partijen - gedaan", zegt Vanvelthoven. Dat bleek echter niet mogelijk.  "Een verruimde sp.a-fractie heeft vervolgens unaniem beslist om een bestuursakkoord af te sluiten met de VLD-fractie", zegt Vanvelthoven. De sp.a heeft 15 zetels, de VLD drie. De liberalen mogen wel twee schepenen leveren. De besturen van beide partijen beslissen deze maand nog over de toewijzing van de schepenzetels.
---------------------------------------------------------------------------

 N-VA fractie installatiespeech (door P. Luykx)

2 januari 2007
Geachte titelvoerende burgemeester, geachte waarnemend burgemeester, Voorzitter, Minister, staatssecretaris, schepenen en collega raadsleden. Omdat niet heel duidelijk is tot wie ik mij nu moet richten, richt ik mij voorzichtigheidshalve maar tot alle bovenvernoemden. Bij de start van deze nieuwe legislatuur wens ik namens de N-VA fractie ‘alle’ raadsleden een voorspoedig 2007 en veel succes met deze nieuwe beleidsperiode. De voorbije vier jaar volgde de N-VA alle gemeenteraadszittingen op de bezoekersbank hier achteraan in de raadszaal. Dit vroeg enige volharding. … Niet alleen omdat we niet mochten tussenkomen tijdens de zittingen, maar ook omdat het een erg harde en weinig comfortabele bank is, die de burger niet bepaald uitnodigt om meer betrokken te zijn bij het beleid. De installatie vandaag is voor ons extra feestelijk omdat na zes jaar afwezigheid de voormalige VU, vandaag N-VA, opnieuw een fractie heeft in de Lommelse gemeenteraad. Samen met kartelpartner CD&V behaalden wij een goed resultaat. Het aandeel van het kartel in de gemeenteraad groeide tot 28,55 % of bijna 1/3 van de kiezers. De N-VA score van 1.151 voorkeurstemmen is op één na hoger dan die van elke ex-schepenen en een aanmoediging om N-VA in Lommel verder uit te bouwen. Het minder goede resultaat van SP-a , die twee zetels verliest, was een duidelijk signaal van de kiezer om te vernieuwen. De verkiezingsslogan van SP-a “Blijven Vernieuwen” indachtig, lieten wij aan de SP-a weten dat N-VA en kartelpartner CD&V bereid waren om deel uit te maken van deze vernieuwing. Groot was onze verbazing toen minister Vanvelthoven via de pers liet weten dat ‘het behoud van voldoende mandaten en het behoud van een meerderheid in het college’ bepalend waren om niet te kiezen voor vernieuwing, doch voor de VLD als coalitiepartner dat eveneens een zetel verloor. Terwijl u in een coalitie met het kartel ook een meerderheid in het college kon behouden. N-VA en CD&V waren bereid om mee te besturen. Er werd ons echter nooit een formeel voorstel gedaan, hoe kon men dan zeggen dat de optelsom van mandaten oorzaak waren van de keuze voor VLD en niet voor het kartel? De coalitie in Lommel tussen VLD en SP-a betekent niet meer of niet minder dat de verliezers samen gaan en dat de winnaars in de oppositie belanden. Deze onlogische stap kan enkel verklaard worden door een politiek voorakkoord dat beide verliezers aan elkaar bindt. Wie vandaag beweert dat dit voorakkoord niet bestaat, klinkt als de potsierlijke politicus in Irak die luid scandeert “There are no Americains in Irak” terwijl de Amerikaanse tanks op de achtergrond voorbijrijden. Een eerste gemiste kans op vernieuwing voor Lommel. Het bleef opmerkelijk stil na de gemeenteraadsverkiezingen in Lommel. De vorming van het nieuwe college bleek een moeilijke bevalling te zijn. Misschien wel een thuisbevalling met risico op complicaties, maar in Lommel wel verzekerd van een financiële bonus. De verdeling van de bevoegdheden blijkt opnieuw een gemiste kans op vernieuwing en eerder een staaltje van “Blijven Verdelen” i.p.v “blijven vernieuwen”.

 

Wordt het beter met Peter?

In de Zaterdagkrant verscheen een interview met Peter Vanvelthoven (SP.a, Lommel). Staf Henderickx, gemeenteraadslid in Lommel, kon zijn ontgoocheling niet voor zichzelf houden: De essentie van het betoog van Peter Van Velthoven was: “Weg met de marketeers, leve de eigen boodschap!” In het interview heb ik echter hopeloos gezocht naar de inhoud van de nieuwe boodschap. Daarover toch één zinnetje op een ganse pagina: “Een meer rechtvaardige en eerlijke samenleving”. Wie is daar nu niet voor in woorden? De kerk predikt die boodschap al tweeduizend jaar. Ik had gehoopt op zelfkritiek, maar Peter is blijkbaar “zeer tevreden met wat hij gedaan heeft” (als minister van Werk). Geen kritiek op zijn Generatiepact, waartegen nochtans 100.000 mensen en het kruim van de arbeidersbeweging in een betoging opstapte. Geen kritiek op het invoeren van het zondagwerk in de winkelsector. Geen kritiek op zijn Plus Minus Conto (wet waardoor een werkweek van 48 uur per week en 10 uur per dag wettelijk werd).  Geen kritiek op zijn Paritair Comité 140 waardoor de arbeiders in de logistiek van een bedrijf onder een aparte en minder betaalde CAO vallen. Geen kritiek op privatiseringsgolf in Europa van diensten zoals De Post en de spoorwegen. Ik had gehoopt op een SP.a die resoluut kiest voor solidariteit met de arbeidersbeweging en een socialistische maatschappij waar de mens en niet de winst eerst staat. Dat Peter zich uitspreekt voor Caroline Gennez en niet voor Erik De Bruyn is dan ook de logica zelve. 


Aftredend Lommels burgemeester Louis Vanvelthoven met politiek pensioen (14 oktober 2006)

LOMMEL - Na een carrière van 42 jaar, stapt Louis Vanvelthoven, de aftredende burgemeester van Lommel (SP.A), definitief uit de poltiek. 
1964 lijkt een eeuwigheid geleden, maar toen zette de jonge BSP'er - zoals de socialistische partij toen nog heette - Louis Vanvelthoven als gemeenteraadslid zijn eerste stappen in de politiek. 42 jaar later neemt hij in januari van 2007, aan het hoofd van een net niet absolute meerderheid, afscheid van de politiek.  En ondanks die rijk gevulde carrière heeft het vaarwel een wat wrange nasmaak. Vanvelthoven is diep ontgoocheld over de uitslag van zijn partij op 8 oktober. De SP.A verloor vijf procent en twee zetels en speelde zijn twaalf jaar oude absolute meerderheid kwijt. ,,Als ik kijk naar wat onze ploeg gepresteerd heeft de afgelopen zes jaar, vind ik dat de kiezer te streng is geweest. Wel ben ik fier dat de jonge garde in Lommel het er prima vanaf heeft gebracht'', zegt hij. Vanvelthoven verzamelde in zijn loopbaan een hele waslijst aan titels. Zo was hij gemeenteraadslid, sinds 1989 burgemeester, fractievoorzitter van de socialisten in het federale parlement en voorzitter van de Vlaamse Raad, de voorloper van het Vlaams parlement. ,,Het grote verschil tussen mij en Peter is dat hij veel verstandiger is. Ook zijn dossierkennis en zijn diplomatisch inzicht is beter. Maar ik moest ook in andere omstandigheden werken. De Limburgse socialisten zijn van niets begonnen, waardoor ik soms wat cassant uit de hoek kwam. De huidige generatie heeft langer gestudeerd en zijn beter gewapend tegen de uitdagingen van de tijd'', meent hij. Vanvelthovens pensioen is definitief. Zoon Peter zei deze week nog dat de ervaring van zijn vader in de toekomst nog goed van pas kan komen. ,,Iedereen die denkt dat ik iets nuttigs te vertellen heb, mag me om raad komen vragen, maar ik ga me zeker niet opdringen. Ik kom niet graag terug naar de plekken waar ik gewerkt heb. Als ik in januari de deur van mijn kantoor dichttrek is dat definitief.''  Met Vanvelthoven gaat de laatste van de grote Limburgse socialisten op politiek pensioen. Eddy Baldewijns nam twee jaar geleden al afscheid en ook Willy Claes bekleedt al jaren geen - politiek - mandaat meer. Toeval of niet, maar Hilde Claes, de dochter van die laatste en Vanvelthovens zoon Peter zijn de natuurlijke troonopvolgers van de Limburgse SP.A. 
(stm)


Uit de tijd toen de snor nog zwarter was